Cu prilejul împlinirii a 605 ani de la prima atestare documentară, în perioada 15-16 iulie 2023 a avut loc la Starchiojd Simpozionul Național „Patrimoniul cultural în actualitate”.
Evenimentul, unul impresionant, a avut drept scop reunirea specialiștilor din variate domenii științifice și a membrilor comunităților purtătoare de patrimoniu, pentru a identifica împreună cele mai bune soluții de protejare, păstrare, transmitere și promovare a patrimoniului cultural national, dar și pentru a pune în lumina valorile bătrânului Starchiojd.
Ediția aceasta a fost onorată de o prestigioasă participare: domnul prof. univ. emerit dr. Nicolae Constantinescu (Universitatea din București), cercet. șt. II dr. Ioana-Ruxandra Fruntelată, cercet. șt. II dr. Constantin Secară și cercet. șt. III dr. Cristian Mușa (Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române), cercet. șt. I dr. Marin Constantin (Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române), precum și distinși cercetători în domeniul etnologic și antropologic, muzeografi, profesori, masteranzi, studenți, reprezentanți ai autorităților locale, oameni de cultură.
În încheierea primei zile, domnul Moise Țeavă din Starchiojd, căruia i s-a conferit recent,de către Ministerul Culturii, titlul onorific de Tezaur Uman Viu, a primit din partea instituției Centrului Județean pentru Cultură Prahova o diplomă de excelență pentru măiestria interpretativă și valoroasa contribuție adusă la păstrarea și promovarea repertoriului muzical autentic, pentru exemplul oferit tinerei generații în sensul respectării și transmiterii moștenirii culturale.
„Și cu acest prilej, l-am felicitat pe nenea Moisică pentru meritoria distincție primită și pentru onoarea pe care o face prahovenilor, devenind primul Tezaur Uman Viu al județului nostru”, au transmis organizatorii.
Cea de-a doua zi a Simpozionului Național „Patrimoniul cultural în actualitate”- desfășurat în comuna Starchiojd cu prilejul aniversării a 605 ani de atestare documentară, a fost dedicată vizitării Muzeului „Casa cu Blazoane” din comuna Chiojdu, precum și unei inedite incursiuni în teren, care a presupus deplasarea participanților și a membrilor comunității la „odăi” – vechi forme de locuire ale starchiojdenilor.
„Aducem calde mulțumiri domnului prof. Sorin Fofircă, director al Școlii Profesionale Starchiojd, precum și domnului dr. Cristian Mușa, cercetător și fiu al satului, pentru dăruirea și preocuparea ca acest eveniment să fie unul de înaltă ținută!
Mulțumiri, de asemenea, cadrelor didactice din Starchiojd, autorităților locale, participanților și nu în ultimul rând membrilor comunității care ne-au primit cu multă bunăvoință!” – este, de asemenea, mesajul din partea Centrului Județean pentru Cultură Prahova care, și cu acest minunat prilej, dovedește implicare și respect pentru satul autentic, pentru valorile naționale.
Articolul Starchiojdul in sarbatoare. La venerabila varsta de 605 ani apare prima dată în Primar in Prahova.
Lăsați un comentariu