Taylor Swift poate stabili un nou record

Cea de-a 66-a ediţie a galei Grammy Awards a început în noaptea de duminică spre luni la Los Angeles, o ceremonie care celebrează omniprezenţa femeilor în vârful peisajului muzical american şi care îi oferă cântăreţei Taylor Swift şansa de a câştiga pentru a patra oară premiul atribuit la categoria „albumul anului”, un record care i-ar cimenta statutul de regină a muzicii pop, informează AFP, citat de Agerpres.

„Putem să savurăm pentru o secundă faptul că femeile au dominat muzica în acest an?”, a declarat actorul de comedie sud-african Trevor Noah, care prezintă cea de-a 66-a ceremonie a galei Grammy Awards.

„Şapte dintre artiştii nominalizaţi la premiul pentru albumul anului sunt femei”, a subliniat el în aplauzele publicului.

Dacă cel mai recent album al ei, „Midnight”, va câştiga premiul atribuit în categoria regină a evenimentului, Taylor Swift va intra în Panteonul Grammy Awards. Ea i-ar depăşi astfel pe Frank Sinatra, Paul Simon şi Stevie Wonder, care au câştigat acest trofeu de trei ori fiecare.

Cântăreaţa americană, în vârstă de 34 de ani, a fost desemnată Personalitatea Anului 2023 de revista Time. Iar turneul ei mondial, „Eras Tour”, se bucură de un succes fenomenal, generând încasări de peste 1 miliard de dolari din 60 de concerte anul trecut, o performanţă nemaiîntâlnită până acum în istoria muzicii.

Dar pentru a câştiga, artista din Statele Unite va trebui să învingă o concurenţă acerbă.

Cântăreaţa SZA a venit la Los Angeles înconjurată de o aură de mare favorită, cu nouă nominalizări. Eclectic, cel de-al 10-lea album al ei, „SOS”, combină influenţe din R&B, pop, rock şi jazz cu tonalităţi electro.

Olivia Rodrigo şi Miley Cyrus sunt şi ele în cursă pentru a câştiga premiul categoriei „albumul anului”, alături de Lana Del Rey şi Janelle Monae.

Grupul indie-rock Boygenius, compus din trioul Phoebe Bridgers, Julien Baker şi Lucy Dacus, a primit şase nominalizări.

Harvey Mason Jr., preşedintele The Recording Academy, instituţia care îi reprezintă pe profesioniştii din industria muzicală americană şi care organizează gala premiilor Grammy, s-a declarat optimist în legătură cu faptul că prezenţa consistentă a femeilor nu se va limita doar la ediţia din 2024.

Juriul Grammy a integrat 2.500 de noi femei în rândurile sale şi deţine de acum 40% persoane de culoare, a adăugat el pentru AFP, în marja unui eveniment organizat înaintea ceremoniei oficiale din noaptea de duminică spre luni.

Jon Batiste ar putea crea o surpriză

Premiile Grammy oferă o vizibilitate importantă artiştilor nominalizaţi, a explicat Tanya Trotter, membră a grupului de blues-country The War and Treaty, prezent la rândul său la această gală.

„Simplul fapt de a fi nominalizat la un Grammy te plasează pe un teren de joc diferit. Atrage mai multe priviri asupra ta”, a adăugat ea.

Recompensele din categoriile majore au toate şansele de a fi decernate în acest an unor femei. Cu excepţia cazului în care muzicianul de jazz Jon Batiste, care s-a impus în ultimii ani ca un favorit la Grammy Awards, ar surprinde pe toată lumea.

Acest pianist virtuoz este singurul bărbat nominalizat la două dintre categoriile principale ale acestor premii prestigioase – „albumul anului” şi „cântecul anului” -, la doi ani după ce s-a impus la Grammy Awards în faţa unui puternic contingent pop.

Titlul său „Butterfly”, nominalizat la categoria „cântecul anului”, a fost scris pentru soţia sa, scriitoarea Suleika Jaouad, atunci când aceasta era spitalizată din cauza unei leucemii şi care nu a putut să asiste la triumful lui din 2022.

Nominalizat la Oscaruri, filmul „Barbie” va fi prezent, de asemenea, la Grammy Awards, cu 11 nominalizări graţie coloanei sale sonore, marcată de cântece interpretate de vedete precum Billie Eilish, Dua Lipa şi Nicki Minaj.

U2 de la Las Vegas

Actorul Ryan Gosling a interpretat în acest film un cântec devenit în mod neaşteptat viral pe internet, „I’m Just Ken”.

De pe coloana sonoră a aceluiaşi film se remarcă şi interpreta rap Bronx Ice Spice, care ar putea fi desemnată învingătoare la categoria „cel mai bun artist debutant”.

Ceremonia lasă, în general, mult loc pentru spectacol, deoarece majoritatea câştigătorilor din cele peste 90 de categorii sunt stabiliţi înainte de debutul galei în sine.

ZSA, Billie Eilish şi Olivia Rodrigo, capete de afiş ale competiţiei, vor avea astfel timp suficient pentru a susţine microrecitaluri pe scenă. Trupa rock U2 va avea la rândul ei o apariţie specială, printr-un streaming video de la Las Vegas.

Pe scena din Los Angeles vor mai urca rapperul Travis Scott, cântăreţul country Luke Combs şi o senzaţie venită din Nigeria, Burna Boy.

La 80 de ani, cântăreaţa canadiană Joni Mitchell va cânta şi ea, pentru prima oară, pe scena de la Grammy Awards. Nominalizată în acest an la premiul categoriei „cel mai bun album folk”, Joni Mitchell, o legendă a generaţiei Woodstock, a câştigat deja de-a lungul carierei sale nouă premii Grammy.Sursa

gazduire web gazduire website