România nu va avea probleme cu alimentarea cu gaze naturale! asigurările vin de la directorul general al companiei Transgaz, Ion Sterian, care a mai anunțat și că România face demersuri pentru a-și recupera datoria de 4,7 miliarde de euro pe care Gazprom o are.
”România este pregătită pentru sezonul rece. Țința țării noastre este să avem, până la 1 noiembrie, depozitele pline la un nivel de cel puțin 90%. Astăzi, gradul de înmagazinare este de 82,72%, în depozite fiind 2,63 miliarde de metri cubi de gaze naturale înmagazinate, cu 570 milioane de metri cubi de gaze naturale mai mult decât aveam anul trecut la aceeași dată.
Noi avem capacitatea de înmagazinare operabilă de 3,17 miliarde de metri cubi. Dacă luăm în calcul o medie a producției interne a României de circa 26 de milioane de metri cubi gaze naturale pe zi (din care 24 milioane mc/zi prin SNT) și o medie de consum, pentru intervalul 1 aprilie – 30 octombrie (210 zile), între 16 -18 milioane mc/zi (din care 14-16 milioane mc/zi prin Sistemul Național de Transport – SNT), avem deja o rezervă de 8-10 milioane de metri cubi din producția internă să-i înmagazinăm zilnic.”, a precizat Sterian pentru gandul.ro.
Totodată, șeful Transgaz a vorbit și despre datoria de 4,7 miliarde de euro pe care compania o are de recuperat de la Gazprom.
”Transgaz desfășoară, în conformitate cu regulile interne, procedura de selecție a societății de avocați care va asista și reprezenta societatea în arbitrajul contra Gazprom Export LLC. Aceasta se află într-un stadiu final, urmând a fi derulată în curând negocierea pentru încheierea contractului de asistență și reprezentare juridică.”, a punctat Sterian.
Gazele din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră vor transforma România într-un hub regional.
”Primele gaze naturale vor fi extrase și transportate începând din toamna anului 2027. Conform graficului privind capacitățile rezervate pe conductă, volumele de gaze naturale estimate sunt de 9.800 MWh transportați orar, ceea ce anual înseamnă 8,16 miliarde de metri cubi de gaze naturale ce vor intra din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră în rețeaua națională de transport gaze naturale.”, a adăugat Ion Sterian.
Lăsați un comentariu