Agenţia anticorupţie a Ucrainei îl investighează pe oligarhul Igor Kolomoiski ca suspect într-un dosar penal de deturnare de fonduri ale băncii PrivatBank, a anunţat joi un parlamentar ucrainean citat de Reuters, conform Agerpres.
Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU) a emis o declaraţie în care menţionează că şase persoane sunt suspecte pentru delapidarea a 9,2 miliarde de grivne (250 de milioane de dolari) din respectiva bancă. Instituţia nu a precizat cine sunt cei şase, dar a postat fotografia blurată a unuia dintre ei, care seamănă cu Kolomoiski.
Potrivit aceleiaşi declaraţii, fostul acţionar majoritar al băncii PrivatBank a elaborat la începutul anului 2015 un plan pentru a extrage din această bancă fonduri cu scopul de a spori finanţarea unei companii offshore pe care o controla şi pentru a-şi creşte cota de acţiuni în capitalul băncii.
Al doilea dosar
Noul dosar penal vine după ce un tribunal din Kiev a dispus sâmbătă plasarea lui Igor Kolomoiski în arest preventiv pentru două luni, în urma unui dosar în care este acuzat de fraudă şi dobândire ilegală de bunuri. În acest dosar procuratura a considerat probat faptul că între anii 2013 şi 2020 el a efectuat în străinătate operaţiuni de spălare de bani în valoare de peste 570 de milioane de grivne, folosind pentru acestea infrastructura instituţiilor bancare aflate sub controlul său.
Potrivit avocatului său, miliardarul ucrainean a refuzat plata unei cauţiuni cerute de instanţă, aşadar a acceptat să intre în arest.
Aliatul lui Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a beneficiat de sprijinul financiar şi mediatic al lui Kolomoiski în campania electorală pentru alegerile pe care le-a câştigat în 2019. Igor Kolomoiski a folosit atunci puternicele sale posturi TV pentru a-l promova pe actorul de comedie devenit politician.
Cu patru ani înaintea alegerilor prezidenţiale din 2019, principalul activ al lui Kolomoiski, banca PrivatBank a fost pusă sub sechestru de autorităţile ucrainene după ce a fost descoperită o gaură de 5 miliarde de dolari în situaţiile financiare.
Însă legăturile sale apropiate cu noul preşedinte nu l-au ferit apoi de probleme, după ce justiţia americană a reclamat că el şi unul dintre asociaţii săi au spălat bani în SUA.
Conform unor relatări, în iulie 2022 preşedintele Zelenski l-a deposedat de cetăţenia ucraineană pe fostul său sponsor electoral, întrucât acesta deţine de asemenea paşapoarte israelian şi cipriot, decizie pe care Kolomoiski a contestat-o în instanţă. Ulterior, în luna noiembrie, guvernul ucrainean a invocat legislaţia specială impusă ca urmare a războiului cu Rusia pentru a prelua acţiuni ale principalei companii energetice ucrainene, Ukrnafta, controlată parţial de Kolomoiski.
Lăsați un comentariu