Unul dintre cele mai vechi canale de apă a fost descoperit într-un oraș din Turcia / FOTO

Descoperire istorică: Unul dintre cele mai vechi canale de apă a fost descoperit într-un oraș din Turcia

Arheologii au descoperit în vestul Turciei unul dintre cele mai vechi canale de apă din istoria omenirii, datând din urmă cu 8.200 de ani, a anunţat joi agenţia de presă Demiroren, citată de Xinhua, informează Agerpres.

Canalul de apă a fost descoperit în zona unor noi săpături arheologice din regiunea movilei Yesilova, în provincia Izmir, conform unui comunicat.

Situl primei aşezări din Izmir este situat în jurul movilei Yesilova, iar canalul de apă de 6,5 metri lăţime şi 220 de metri lungime trecea prin mijlocul satului, a declarat Zafer Derin, profesor asociat la Universitatea Ege şi şeful echipei care a realizat excavaţiile.

Potrivit lui Derin, aşezarea a fost ridicată de ambele părţi ale canalului şi nu era afectată de inundaţii datorită „construcţiei conforme a canalului”.

Canalul a fost folosit timp de patru generaţii, a spus Derin, adăugând că arheologii au putut deschide doar o mică parte din acesta, interiorul fiind plin cu pietre.

Săpăturile în zona movilelor Yesilova şi Yassitepe au fost realizate cu sprijinul Ministerului Culturii şi Turismului, a municipalităţii din Izmir, a conducerii districtului Bornova şi a Universităţii Ege.

content-image

 Sursa

gazduire web gazduire website