victorie zdrobitoare a lui Nayib Bukele în alegerile prezidențiale din El Salvador

Preşedintele El Salvador, Nayib Bukele, a afirmat că a fost ales duminică pentru al doilea mandat „cu peste 85% din voturi” în primul tur al prezidenţialelor, salutat pentru lupta sa nemiloasă împotriva grupurilor criminale care terorizau populaţia, notează AFP, citat de Agerpres.

Tânărul preşedinte de 42 de ani, la putere din 2019, a adăugat că partidul său Nuevas Ideas „câştigă cel puţin 58 din cele 60” de locuri ale Adunării, ceea ce, în opinia sa, constituie „un record în întreaga istorie democratică a întregii lumi”.

Institutul CID-Gallup, al cărui sondaj realizat la ieşirea de la urne îl dădea victorios pe Bukele cu 87% din voturi, a mai subliniat că „nu a observat niciodată un avans de asemenea amploare la nicio alegere”.

Focurile de artificii pe cerul capitalei San Salvador au însoţit mesajul de victorie al preşedintelui, care le-a dat întâlnire susţinătorilor săi în faţa Palatului Naţional, în centrul istoric al oraşului.

Un președinte altfel

Bukele se felicitase anterior că a învins „cancerul” grupurilor criminale şi şi-a arătat intenţia de a menţine „starea de urgenţă”, în vigoare din martie 2022, după ce a votat, cu un zâmbet larg, şapcă albă pe cap, blugi şi tricou polo albastru, alături de soţia lui.

Acest regim excepţional, care permite arestarea fără mandat şi desfăşurarea armatei pe stradă, a trimis după gratii aproximativ 75.000 de persoane. Aproximativ 7.000 dintre acestea, reţinute pe nedrept, au fost eliberate.

Crimele atribuite maras, grupurile criminale locale, au scăzut de la peste 800 în 2019 la 57 anul trecut, potrivit ONG-ului Armed Conflict Location and Event Data Project.Sursa

gazduire web gazduire website